tło tło

Pyszne muffiny z bakaliami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Pyszne muffiny z bakaliami czapeczka

Składniki:

  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 175 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • bakalie Helio (rodzynki, orzechy włoskie) + płatki migdałów do posypania
  • 50g roztopionego chłodnego masła (można zastąpić olejem)

Podstawową zasadą o której trzeba pamiętać przy przygotowywaniu muffinów to osobne mieszanie składników mokrych i suchych. Zatem w jednej misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i bakalie. W drugiej jajka, mleko i masło (lub olej). Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i niezbyt dokładnie mieszamy - mogą zostać grudki.

Masę na muffiny nakładamy do 3/4 wysokości foremek i wkładamy na 25 min do rozgrzanego piekarnika (180 st. C). Gotowe muffinki można posypać płatkami migdałów  i polewą toffi. Smacznego!

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena