tło tło

Przepisy z wykorzystaniem moreli suszonych HELIO

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Przepisy z wykorzystaniem moreli suszonych HELIO
  • Składniki do nadziewanego schabu:
  • 1 kg schabu bez kości;
  • morele suszone HELIO;
  • śliwki suszone HELIO;
  • olej;
  • przyprawy: czosnek, majeranek, pieprz, sól;
  • ewentualnie: rękaw do pieczenia

 

  • Składniki do keksu:
  • 5 jajek;
  • 250 g cukru;
  • 250 g margaryny;
  • 250 g mąki;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie.

Rozpoczynamy cykl przepisów ”Przepisy z wykorzystaniem…”, w których będziemy pokazywać pomysły na potrawy i wypieki, z bakaliami HELIO. Postaramy się, aby w każdym przepisie znalazł się pomysł na danie główne oraz zdrowy deser. W pierwszej odsłonie przedstawiamy przepis z wykorzystaniem moreli suszonych.

Morele suszone HELIO to smaczny, ale także zdrowy dodatek do ciast i mięs. Sprawdzają się także jako samodzielna, zdrowa przekąska, idealna dla osób, które aktywnie spędzają wolny czas. Dzięki zawartości na przykład wapnia pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

Nadziewany schab

Na pożywny i smaczny obiad proponujemy schab nadziewany morelami suszonymi HELIO oraz śliwkami suszonymi HELIO. Możesz także użyć innych owoców suszonych od HELIO. Dzięki starannemu procesowi suszenia, wszystkie bakalie HELIO zachowują swoje walory smakowe i składniki mineralne. Dzięki temu, w trakcie pieczenia nadadzą potrawom mięsnym soczysty smak i piękny aromat. 

Schab z suszonymi owocami powinien piec się w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1,5 godziny - po pół godzinie temperaturę należy obniżyć do 180 stopni. Może być pieczony w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. W obu przypadkach naturalnie wydobędzie się sos, a mięso nie stanie się suche. Owoce moreli suszonej i śliwek suszonych nadadzą mięsu piękny aromat. Pieczony schab doskonale sprawdzi się na ciepło jako główne danie obiadowe, ale także na zimno, jako jedno z wielu mięs na stole.

Keks

Keks jest szybkim i łatwym w przygotowaniu ciastem. Kojarzony najbardziej ze świętami Wielkiej Nocy, ale równie dobrze smakuje w każdy inny dzień roku. Cechami charakterystycznymi keksu jest jego podłużny kształt oraz zawartość bakalii. 

Poza składnikami na ciasto najważniejszym składnikiem keksu są bakalie. Najprostszym i najszybszym sposobem jest wykorzystanie mixu keksowego HELIO - zdrowej i pełnej kolorów gotowej mieszanki. Ale zachęcamy do eksperymentowania i wybrania swoich ulubionych suszonych owoców! Tym razem proponujemy suszone morele, które będą dobrze komponować się z ananasami suszonymi oraz daktylami suszonymi.

Keks należy włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 stopni i gotowe!

Szukasz innych pomysłów na keks?

Przepis na keks przygotowany ze składnikami bez glutenu znajdziesz TUTAJ
Innym pomysłem, jest urozmaicenie keksu polewą do ciast. TUTAJ przypominamy przepis na keks z wykorzystaniem masy do ciast HELIO.

Smacznego!

 

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena