tło tło

Przepisy z wykorzystaniem białej polewy do ciast

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Przepisy z wykorzystaniem białej polewy do ciast
  • Składniki na makowiec:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka octu
  • masa makowa HELIO z bakaliami
  • biała polewa do ciast HELIO
  • pół szklany bułki tartej

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • Szczypta soli
  • Szklanka cukru
  • Aromat waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • biała polewa do ciast HELIO

 

  • Składniki na smażone banany:
  • 2 banany
  • biała polewa do ciast HELIO

Polewa i dekoracja HELIO o smaku czekolady białej to szybki sposób na udekorowanie ciasta oraz deseru. Wystarczy najprostsze ciasto lub miseczka odpowiednio przyrządzonych owoców i do tego gotowa biała polewa, aby powstał wykwintny i pyszny deser dla rodziny lub przyjaciół.

Poniżej proponujemy przepisy na ciasta i desery z białą polewą do ciasta HELIO. Zanim je jednak zaprezentujemy, opowiemy w  jaki sposób przyrządzić polewę lub gotową masę do ciast z białej czekolady.

Biała polewa do ciast HELIO dostępna jest w stojących saszetkach, w których znajdują się białe pastylki. W celu ich rozpuszczenia umieszczamy opakowanie (odporne na działanie wysokich temperatur) w gorącej wodzie o temperaturze około 75-80 ºC. Polewę możemy uzyskać również wkładając na chwilę opakowanie do kuchenki mikrofalowej. Po rozpuszczeniu pastylek otrzymujemy masę o gładkiej, kremowej konsystencji, którą bez problemu rozsmarujemy na gotowym cieście.

Efekt? Palce lizać! Warto dodać, że jeśli okaże się, że wyszło nam zbyt dużo polewy, saszetkę białej polewy do ciast Helio można ostudzić i użyć jej ponownie.

 

Makowiec z białą czekoladą

Zagniatamy ciasto, na które składają się: 3 szklanki mąki, 200 g masła, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, trzy czwarte szklanki cukru oraz łyżka octu. Wykładamy na miskę makową gotową masę do ciast premium HELIO lub masę makową  do ciasta HELIO z bakaliami. Dodajemy do niej 4 ubite na pianę białka, pół szklanki bułki tartej . Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta, możemy dodać łyżkę lub dwie łyżki cukru. Wykładamy blachę papierem. Połowę ciasta układamy na spodzie, następnie wykładamy na nie gotową masę makową, i znów wykładamy ciasto. Posypujemy wierzch Migdałami siekanymi HELIO  pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut. Ostygnięty przysmak polewamy białą polewą do ciast.

 

Biszkopt z polewą z białej czekolady

Bierzemy 5 jaj i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dodając szczyptę soli i powoli – szklankę cukru. Następnie, nie przestając ubijać, dodajemy żółtka i aromat waniliowy do smaku. Dodajemy, przesiewając, 1,5 szklanki mąki i 2 łyżki proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy biszkopt w temp. 170 stopni przez około 30 minut. Po ostygnięciu polewamy białą polewą do ciast HELIO.

 

Smażone banany z białą polewą

Szybki, pyszny deser nie tylko dla dzieci przyrządzimy w 10 minut. Wystarczy podsmażyć na maśle obrane ze skórki banany, przełożyć je na talerzyk i polać gotową białą polewą do ciasta. Całość można oprószyć płatkami kokosowymi, posypać orzeszkami lub migdałami.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena