tło tło

Przepis z wykorzystaniem płatków migdałowych HELIO i pestek dyni HELIO

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Przepis z wykorzystaniem płatków migdałowych HELIO i pestek dyni HELIO
  • Składniki do przystawki:
  • arbuz;
  • ser feta;
  • rukola;
  • płatki migdałowe HELIO;

 

  • Składniki do dania z kurczakiem:
  • 2 filety z kurczaka;
  • jajko
  • mleko;
  • sól, pieprz;
  • płatki migdałowe HELIO;

 

  • Składniki do dania wegetariańskiego:
  • ulubiony makaron: spaghetti, penne;
  • ulubione warzywa: cukinia, bakłażan, szpinak, suszone pomidory;
  • ulubiony ser: parmezan/mozarella;
  • sól, pieprz;
  • pestki dyni HELIO;

 

  • Składniki na deser czekoladowy:
  • biszkopt ;
  • masa krówkowa o smaku czekoladowym;
  • polewa biała;
  • płatki migdałowe HELIO;

Jeżeli rzadko używasz w kuchni pestek dyni, a z płatków migdałowych robisz tylko dekoracje deserów – HELIO podpowiada nowe pomysły na dania. Zachęcamy do wykorzystania tych bakalii w innym, niż zawsze charakterze. Przedstawiamy przepis na słodką sałatkę, a także na pyszne danie główne (również w wersji wegetariańskiej) oraz czekoladowy deser.

Bardzo często bakalie kojarzą się jako dodatek do ciast lub zdrowa przekąska zastępująca słodycze. W ramach cyklu Przepis z wykorzystaniem… staramy się pokazać ich niecodzienne zastosowanie. Tym razem przypominamy, że do szerokiego grona bakalii HELIO zaliczają się nie tylko owoce suszone, ale także orzechy i pestki.

 

Na przystawkę – sałatka

 

Przy najbliższej okazji zaskocz swoich gości i na przystawkę podaj słodką sałatkę. Połącz pokrojony w kostkę ser (feta lub pleśniowy) arbuza i rukolę. Całość posyp płatkami migdałowymi HELIO. Będzie słono, słodko i chrupiąco. Arbuz ubarwi przystawkę i nada jej niepowtarzalnego smaku. Pamiętaj tylko, żeby usunąć z niego wszystkie pestki. Są one jadalne, ale mają gorzkawy posmak. Jeżeli chcesz je do czegoś wykorzystać, zagotuj je i przygotuj herbatkę lub koktajl.

Jeżeli  jesteś tradycjonalistą i nie przekonuje Cię sałatka z arbuza - mamy inną propozycję. Szybką i smaczną przystawką będzie biało-zielona sałatka. Wymieszaj ugotowane brokuły z pokrojonym w kostkę serem feta i prażonymi na patelni pestkami dyni. Do smaku wystarczy dodać sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek.

 

Danie główne z bakaliowymi dodatkami

 

Lubisz filety z kurczaka, ale już skończyły Ci się pomysły na ich przygotowanie? Następnym razem przygotuj je w panierce z płatków migdałowych HELIO. Filety umyj i przetnij na pół, aby były cieńsze. Szybciej się wtedy usmażą i zmniejszysz ryzyko przypalenia migdałów. Następnie przygotuj trzy głębokie talerze. Do pierwszego z nich wlej mleko, na drugim roztrzep 1 jajko z solą i pieprzem, na trzecim talerzu przygotuj płatki migdałowe. Zanurz mięso najpierw w mleku, które nada mu delikatnego posmaku,  następnie w jajku i na końcu obtocz w płatkach migdałowych. Smaż na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.

Dla wegetarian proponujemy makaron z warzywami i pestkami dyni HELIO. Wybierz swój ulubiony makaron: penne, spaghetti lub razowy i ugotuj go tak jak zawsze. Jeżeli chcesz przygotować bardziej pikantne dane, zamiast soli dodaj do wody curry. Na patelni usmaż ulubione warzywa, na przykład liście szpinaku, suszone pomidory oraz cukinię. Dodaj sól i pieprz do smaku. Pasować będzie także bazylia i oregano (najlepiej świeże). Na drugiej patelni upraż pestki dyni HELIO. Makaron wymieszaj z warzywami, posyp parmezanem i pestkami dyni. Smacznego!

 

Pyszny czekoladowy deser

 

Prawie każdy lubi czekoladę, dlatego na deser proponujemy dwa różne desery. Dla dzieci  przygotuj klasyczny biszkopt. Udekoruj go od góry i po bokach masą krówkową HELIO o smaku czekolady. Dodaj także polewę z białej czekolady i płatki migdałowe HELIO. Dzieci mogą Ci pomóc w dekoracji i stworzyć na przykład piękny kwiatek z migdałów i polewy i dekoracji białej HELIO.

A w ciepły dzień przygotuj na deser domowe lody z pestkami dyni. Tutaj  znajdziesz przepis na lody z masy krówkowej HELIO. Polecamy tę o smaku czekoladowym. Gotowe lody posyp pestkami dyni. Będzie słodko i zdrowo!

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena