tło tło

Przepis z wykorzystaniem daktyli suszonych HELIO i śliwek suszonych HELIO

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Przepis z wykorzystaniem daktyli suszonych HELIO i śliwek suszonych HELIO
  • Do przystawki z suszonymi śliwkami HELIO potrzebujesz:
  • szynka parmeńska;
  • śliwki suszone HELIO;
  • melon;
  • wykałaczki;

 

  • Do przygotowania mazurka z daktylami suszonymi HELIO potrzeba:
  • daktyle suszone HELIO;
  • 200 g masła/margaryny;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2,5 szklanki mąki pszennej;
  • 4 jajka; 0,5 szklanki wody;
  • kopiate łyżki kakao;

Kolejnym z cyklu ”Przepisy z wykorzystaniem…”, będzie przepis na przystawkę oraz deser, w których wykorzystamy suszone daktyle i śliwki suszone HELIO. Na przystawkę przed rodzinnym obiadem proponujemy śliwki suszone HELIO zawijane z szynką parmeńską i podawane z melonem. A na deser murzynek, ale w nowej odsłonie - z daktylami suszonymi HELIO.

Uroczysty obiad z okazji urodzin, nie musi opierać się tylko na sycącym daniu głównym. Przy najbliższej okazji zaskocz swoich gości smaczną i kolorową przystawką, która będzie czekać przy każdym nakryciu. Przygotuj wytrawne roladki ze śliwkami suszonymi HELIO. Roladki wykonasz w 10 minut i będziesz mieć pewność, że każdy doceni ich smak. A na deser podaj tradycyjnego murzynka, ale zamiast orzechów włoskich użyj daktyli suszonych HELIO.

Przystawka ze śliwkami suszonymi HELIO

Smacznym połączeniem na przystawkę będą śliwki suszone i szynka parmeńska. Słodki smak śliwek będzie dobrze komponował się ze słoną szynką. Aby podniebienie gości było jeszcze bardziej usatysfakcjonowane, obok roladki śliwkowej połóż kawałek melona. Taka przystawka zaspokoi pierwszy głód, w czasie czekania na danie główne, a z drugiej strony nie sprawi, że goście będą już najedzeni. Aby urozmaicić i wypełnić talerzyk, do dekoracji można użyć zieleniny lub sałaty. Śliwkowe roladki ułożone na przykład na rukoli, od razu przyciągną wzrok gości.

Jeżeli zamiast szynki parmeńskiej wolisz połączenie śliwek suszonych HELIO z boczkiem, przepis znajdziesz tutaj .

 

Murzynek z daktylami suszonymi HELIO

Na deser po sycącym obiedzie polecamy przygotowanie murzynka z suszonymi daktylami HELIO. Z jednej strony jest słodki, robiony z naturalnego gorzkiego kakao, z drugiej nie jest przesycony słodyczą, dlatego właśnie murzynek jest lubiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych.

Najbardziej tradycyjnym przepisem na murzynek, jest ten z orzechami, najczęściej używa się drobno krojonych lub siekanych orzechów włoskich. Przy najbliższej okazji zaszalej i tym razem postaw na suszone daktyle HELIO! Nadadzą murzynkowi unikalny smak, którego Twoi goście się nie spodziewają.

Suszone daktyle do murzynka przygotowuje się w taki sam sposób tak jak orzechy. Wystarczy je posiekać (niezbyt drobno, aby ich smak był wyrazisty w cieście)  i dodać do ciasta.

 

A może masz ochotę na ciastka daktylowo-karobowe? W tym przepisie nie znajdziesz masła ani glutenu. 

Jeżeli wolisz zamiast murzynka i ciasteczek podać na deser lody, postaw na te ręcznie robione. Tutaj  podpowiadamy, że zrobienie lodów z masy krówkowej HELIO jest dziecinnie proste. Co więcej, sam wybierasz jaki smak lodów zrobisz i jakie dodatki znajdą się w lodach.

Smacznego!

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena