tło tło

Przepis na Thanksgiving Day- Rolada z indyka z suszonymi owocami HELIO

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Przepis na Thanksgiving Day- Rolada z indyka z suszonymi owocami HELIO
  • SKŁADNIKI:
  • 1,3  kg piersi z indyka,
  • 8 plasterków wędzonego boczku,
  • 2 opakowania Morwy białej suszonej HELIO NATURA,
  • 1 opakowanie Fig suszonych HELIO NATURA,
  • 1 opakowanie Żurawiny suszonej HELIO NATURA,
  • szklanka białego wina,
  • olej,
  • suszony tymianek,
  • słodka i ostra papryka,
  • sól, pieprz

W dniu 23 listopada 2017 Amerykanie będą obchodzić Thanksgiving Day. Chcesz się przyłączyć do wspólnego świętowania? Wypróbuj nasz przepis na pieczoną roladę z indyka z dodatkiem suszonych owoców HELIO...

Jak co roku, w czwarty czwartek listopada Stany Zjednoczone świętują jedną z najważniejszych dat w swoim kalendarzu- Thanksgiving Day. W tym szczególnym dla Amerykanów dniu, odbywają się liczne parady, mecze i inne atrakcje, następnie wszyscy zasiadają wspólnie z rodzinami do uroczystej kolacji, której obowiązkowym składnikiem jest pieczony indyk- symbol Święta Dziękczynienia.

Z tej okazji, dla wszystkich, którzy chcą przyłączyć się do wspólnego świętowania lub po prostu szukają inspiracji na wyjątkowy obiad dla całej rodziny, polecamy przepis na roladę z indyka z suszonymi owocami HELIO NATURA- żurawiną, morwą białą i figami, stworzony we współpracy z „Poradnikiem Domowym“.

PRZYGOTOWANIE:

Suszone owoce zalej winem i odstaw na 30 minut, następnie osącz na sicie, zachowując wino. Mięso natnij, tworząc płat, lekko rozbij i natrzyj solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, obłóż plastrami boczku. Na płacie rozłóż ¾ owoców, zwiń mięso i obwiąż nicią kuchenną. Roladę ułóż na blasze, polej olejem wymieszanym ze szczyptą papryki słodkiej i ostrej, soli, pieprzu i tymianku. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w 220 stopni C, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni C, polej roladę winem z moczenia owoców oraz szklanką wody i piecz 45 minut. Na 15 minut przed końcem obłóż pozostałymi owocami.

 

Życzymy smacznego!

HELIO

 

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2016,

przygotowanego we współpracy z HELIO

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena