tło tło

Pierogi z serem i suszonymi owocami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Pierogi z serem i suszonymi owocami czapeczka


Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
150 ml gorącej wody
2 łyżki oliwy
sól
Nadzienie:
25 dag sera białego
1 małe jajko
2 łyżeczki cukru wanilinowego
5-6 suszonych moreli
3 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka cukru
Pozostałe składniki:
masło
sól
cynamon mielony
cukier

Suszoną żurawinę i morele zamoczyć w ciepłej wodzie na pół godziny, następnie pokroić w drobną kosteczkę. Z mąki, gorącej wody, szczypty soli i oliwy zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny. Ser włożyć do miski, dodać jajko, cukier wanilinowy, rozetrzeć. Następnie wsypać pokrojone owoce, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić pozostałym cukrem. Ciasto rozwałkować, foremką wycinać krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżka cedzakową, ułożyć na talerze, polać usmażonym masłem, wymieszanym z odrobiną mielonego cynamonu, posypać cukrem.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena