tło tło

Makowiec – najlepsze świąteczne przepisy HELIO

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Makowiec – najlepsze świąteczne przepisy HELIO czapeczka

STRUCLA MAKOWA

  • Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 5 czubatych łyżek cukru waniliowego
  • 5 dag zmielonego białego sera
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • żółtko
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowa HELIO
  • 1 opakowanie skórki cytrynowej HELIO
  • 2 łyżki mąki do posypania stolnicy
  • jajko do smarowania
  • waniliowy cukier puder do posypania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TARTA MAKOWA

  • Składniki:
  • Masa makowa HELIO
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli

Makowiec to najpopularniejsze świąteczne ciasto, które można przygotować na wiele sposobów – najczęściej w formie strucli makowej lub na kruchym cieście. Wystarczy tylko sprawdzony przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego i HELIO oraz… naturalnie smaczna, odpowiednio słodka i aromatyczna, wytworzona według sprawdzonej, tradycyjnej receptury – gotowa masa makowa HELIO, która pomoże Ci w ekspresowym czasie przygotować wspaniałego świątecznego makowca, bez względu na to, jaki przepis wybierzesz! ;-)

 

STRUCLA MAKOWA

Przygotowanie: Żółtko wymieszaj z serem, olejem, mlekiem. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Dodaj mokre składniki i  wymieszaj. Przełóż na stolnicę wysypaną mąką, zagnieć, następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 0,5 cm.

Ciasto posmaruj gotową masą makową HELIO i zroluj, roladę umieść na papierze do pieczenia, następnie przetnij wzdłuż na pół, zostawiając 5-centymetrowy nieprzecięty kawałek. Dwa paski ciasta spleć ze sobą, lekko posmaruj roztrzepanym jajakiem, posyp po wierzchu skórką cytrynową HELIO. Razem z papierem zsuń na blaszkę i piecz 60 minut w temp. 180°C. Posyp cukrem waniliowym.

Wskazówka: By strucla miała wyrównany kształt, osoby mniej doświadczone mogą ciasto razem z papierem umieścić w płaskiej podłużnej foremce i wtedy upiec.

  Strucla makowa HELIO

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

TARTA MAKOWA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Przygotowanie: Dno i boki foremki 26x18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, soli, masła i żółtka zagnieść ciasto. Kawałek ciasta (wielkości małej piąstki) owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki, a pozostałym ciastem wylepić foremkę, ciasto nakłuć widelcem i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie ciasto przykryć arkuszem papieru do pieczenia, wsypać sporo suchej fasoli i piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C. Papier oraz fasolę usunąć, na cieście rozłożyć masę makową HELIO. Odłożone ciasto rozwałkować, wykroić różnej wielkości gwiazdki i ułożyć na masie makowej. Piec kolejne 35 minut w temp. 190 st.C.

  Tarta makowa HELIO

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

Polecamy też nasz najnowszy wideo przepis na szybkiego HELIOskładnikowego

świątecznego makowca na kruchym cieście:

 

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena