tło tło

Kotlety z kaszy jaglanej, pstek słonecznika i rukoli

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Kotlety z kaszy jaglanej, pstek słonecznika i rukoli czapeczka

Składniki:

  • 2 duże surowe buraki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • jedna spora cebula
  • łyżka zmielonych nasion siemienia lub chia
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 4 ząbki czosnku
  • spora garść roszponki (rukoli lub natki pietruszki)
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Siemię/chia zalej odrobiną ciepłej wody i odstaw do napęcznienia. Surowe buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę posiekaj, roszponkę/natkę pietruszki posiekaj, czosnek przepuść przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, dopraw do smaku. Formuj okrągłe kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut - w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena