tło tło

Karmelizowany popcorn z orzeszkami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Karmelizowany popcorn z orzeszkami czapeczka

pół filiżanki ziaren kukurydzy do prażenia (ok, 100ml, 75 g)

pół filiżanki masła

filiżanka brązowego cukru

1/4 filiżanki miodu zmieszane z 1/4 filiżanki wody

1/4 łyżeczki soli i sody

3/4 filiżanki solonych orzeszków ziemnych


Nagrzewamy piekarnik do 150C. Kukurydzę prażymy dowolną metodą (ja w garnku). Przekładamy na dużą blachę do pieczenia.W garnku topimy masło, dodajemy cukier, miód i mieszamy co jakiś czas. Kiedy mikstura zacznie wrzeć, mieszamy jeszcze chwilę, aż nabierze głębokiego, złoto-bursztynowego koloru. Ściągamy z ognia, dodajemy sól i sodę.

Karmel wylewamy na blachę z popcornem, dokładnie mieszamy, aby pokryć wszystkie ziarna. Posypujemy wszystko orzeszkami ziemnymi i mieszamy jeszcze przez chwilę.

Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, mieszamy dokładnie jeszcze raz, aby pokryć wszystko karmelem i dopiekamy jeszcze 20 minut.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena