tło tło

Ciasto z suszonymi figami i orzechami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Ciasto z suszonymi figami i orzechami

190g mąki pszennej

100-200g cukru

250g masła

3 jajka

220ml wody

10 suszonych fig HELIO Natura

80g poszatkowanych orzechów włoskich HELIO

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

1-2 łyżeczki cynamonu

Na samym początku posiekaj orzechy i drobno pokrój suszone figi.
Wlej wodę do garnka, dodaj masło, cynamon i podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą. Pamiętaj – WODA NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ! Potem wyłącz płomień, wsyp posiekane wcześniej figi i odstaw do ostudzenia.
Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i przesiej do miski. W osobnym garnuszku ubij mikserem na wysokich obrotach jajka z cukrem (do momentu aż staną się puszyste, a cukier się roztopi – ok. 6 min).
Wyłącz mikser i dodaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wszystko zamieszaj - jednak tym razem na mniejszych obrotach. Poczekaj na połączenie się składników i wlej mieszankę z figami. Wsyp skruszone orzechy włoskie i ponownie zamieszaj, - tym razem z użyciem łyżki.
Ciasto przełóż do tortownicy (zalecana średnica – 23 cm), dno wyłóż wcześniej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz około 60 minut. W razie przypiekania się ciasta z wierzchu, a niedopieczenia w środku – przykryj je folią aluminiową i piecz dalej.
Do rondelka przełóż czekoladę wraz z masłem i na małym ogniu roztop polewę. Na samym końcu, po delikatnym ostudzeniu rozprowadź ją na wierzchu ciasta.
W kwestii dekoracji masz spore pole do popisu. Możesz przyozdobić je orzechami, bakaliami, cukrową posypką lub innymi suszonymi owocami.
 

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena