tło tło

Sernik – smak, który znasz od dziecka

Sernik – smak, który znasz od dziecka

Sernik, dla bardzo wielu osób ulubione ciasto, historię ma długą, bo sięgającą Starożytności. Polska historia twarogowego przysmaku jest krótsza – sięga panowania Jana III Sobieskiego, który miał sprowadzić go do Polski wracając z odsieczy wiedeńskiej – stąd nazwa sernik wiedeński.

Podstawowy przepis na sernik zakłada użycie mielonego twarogu i dużej ilości bakalii: rodzynek i skórki pomarańczowej oraz pieczenie go bez spodu, z samej masy serowej z dodatkami. Wariantów sernika jest co najmniej kilkaset (jeśli nie ponad 1000), co czyni sernik najbardziej rozpowszechnionym ciastem na świecie.

Poznajcie kilka faktów związanych z sernikiem:

Międzynarodowy Dzień Sernika obchodzimy 30 lipca
Sernik miał być podawany podczas pierwszych Igrzysko Olimpijskich w 776 roku p.n.e
Największy na świecie sernik upieczono w Meksyku 25 stycznia 2009 roku – ciasto ważyło ponad 2100 kilogramów
Sonya Thomas jest rekordzistką w jedzeniu sernika – zjadła prawie 5 kg ciasta w ciągu 9 minut
Choć sernik jest kojarzony głównie z twarogiem, to niektóre przepisy w jego składzie wymieniają także…ser pleśniowy.

Przepis na pyszny sernik

Składniki:


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, robimy kopczyk, wbijamy jajka, dodajemy kostkę masła, zagniatamy ciasto , robimy kulkę i wstawiamy na 2 godziny do lodówki, następnie wałkujemy ciasto, wstawiamy do piekarnika na godzine (temperatura 180°C.

Ser mielimy 3 razy. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy małymi partiami ser, następnie dodajemy mleko i budynie, masę nakładamy na ciasto, do masy wrzucamy rodzynki i pokrojone na mniejsze części suszone morele. Ubijamy pianę z białek nakładamy na serową masę. Wkładamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 160° C. Na wystudzone ciasto nakładamy rozpuszczoną polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi (opcjonalnie).

Dzień_sernika_HELIO