tło tło

M jak morela – od rana do wieczora

M jak morela – od rana do wieczora

Tęsknimy za owocami i warzywami, ich smakiem, zapachem, dorodnością – wszystkie te atuty mają owoce suszone HELIO Natura, spośród których wybraliśmy morele suszone bez konserwantów, aby zaprezentować 3 „słoneczne” przepisy.

Suszone morele dzięki zawartych w nich składnikach odżywczych, to owoc doskonale wpływający na naszą skórę. Zawarta w nich niacyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania skóry. Stymuluje syntezę kolagenu, reguluje produkcję ceramidów i proces dojrzewania naskórka, zapobiega szkodom wywołanym przez promieniowanie UV i przyspiesza proces regeneracji skóry uszkodzonej działaniem promieni UV, zmniejsza ilość barwnika obecnego w powierzchniowych warstwach skóry, zapobiega powstawaniu przebarwień, normalizuje proces produkcji sebum i zmniejsza łojotok. Nie bez znaczenia jest także ogromna ilość beta-karotenu zawartego w morelach, który znacząco poprawia koloryt skóry. Poza rekordową ilością beta karotenu, suszone morele mogą pochwalić się także sporą zawartością żelaza, wapnia, fosforu czy potasu, jak i witaminy B2. Mają także w sobie dużo błonnika, dlatego wspomagają przemianę materii. Suszone morele HELIO Natura przypominają w smaku karmel i są słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego procesu suszenia.

Na śniadanie – kasza jaglana na słodko z owocami i cynamonem

Składniki:


Truskawki rozmrozić. 1 i 1/2 szklanki wody wlej do garnka, dodaj szczyptę soli, zagotuj. Do gotującej się wody wsyp opłukaną na sicie kaszę jaglaną. Gdy kasza wchłonie połowę wody i będzie na wpół miękka, wsyp cukier, dodaj łyżeczkę masła i mleko, dokładnie zamieszaj.

Gotuj do miękkości od czasu do czasu mieszając. Kaszę zestaw z ognia, przykryj dużym talerzem, trzymaj w cieple (kasza powinna wchłonąć resztę mleka). Morele razem z truskawkami pokrój w kostkę. Owoce włóż do kaszy, dodaj sok i skórkę pomarańczową, dopraw cynamonem, dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj mieszając do czasu aż kasza stanie się gęsta i aksamitna. Możesz podawać ją posypaną orzechami, z dodatkowymi owocami, odrobiną miodu albo solo.

Na obiad – rolada z morelami suszonymi

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • 4 suszone morele HELIO Natura
  • 2 łyżki dżemu żurawinowego do mięs,
  • pieprz kolorowy,
  • zioła prowansalskie,
  • papryka mielona,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Mięso umyć, osuszyć, zbić tłuczkiem przez folię, oprószyć solą i pieprzem. Następnie posmarować dżemem żurawinowym i ułożyć pokrojone w słupki morele. Zwinąć w roladę, zawiązać nitką kuchenną. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć ziołami prowansalskimi, mieloną papryką i kolorowym pieprzem. Skropić oliwą, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni.

Na deser – ciasto czekoladowe z morelami suszonymi

Składniki:


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i cukrem, Wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno Masę połączyć najpierw z żółtkami, ucierając mikserem, dodać mąkę, wanilię, proszek do pieczenia oraz sól.
Następnie wymieszać z ubitymi białkami Wlać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Wrzucić morele. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu polać polewą.
Smacznego!