tło tło

Kulinarny potencjał popcornu

Kulinarny potencjał popcornu

Wystrzeliwujące ziarna kukurydzy mają jednak dużo większy potencjał kulinarny – można je wykorzystać w daniach na pikantnie, na słodko, w sałatkach czy deserach. Sprawdźcie 3 przepisy ilustrujące potencjał popcornu.

W przepisach wykorzystano popcorn bez dodatku tłuszczu i soli HELIO Natura. Jego naturalny smak umożliwia przygotowanie potraw z różnych obszarów sztuki kulinarnej.

Lekki popcorn z ziołami

Składniki:

  • 3 opakowania popcornu HELIO Natura
  • ½ łyżki roztopionego masła
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich (z lawendą)
  • ½ łyżeczki mielonego czosnku
  • sól ¼ łyżeczki


Wykonanie:

Przygotowany według instrukcji na opakowaniu popcorn umieść w dużej misce i polej roztopionym masłem – wymieszaj
Równomiernie posyp ziołami prowansalskimi, czosnkiem oraz solą – ponownie wymieszaj.

popcorn_z_ziołami

Sałatka z popcornem i boczkiem

Składniki:

  • 2 opakowania popcornu HELIO Natura
  • 6 plasterków boczku
  • 1/3 szklanki majonezu
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki posiekanego selera
  • ½ szklanki posiekanej marchwi
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 4 zielone cebule, pokrojone na cienkie plasterki
  • ½ szklanki sera cheddar pokrojonego w kostkę
  • kilka liści sałaty


Wykonanie

Przygotowany popcorn umieść w dużym naczyniu.
Podsmaż boczek, a następnie osusz na papierowych ręcznikach. Pokrój boczek na małe kawałki.
Wymieszaj majonez, czosnek w proszku, sól i pieprz w małej miseczce. Odstaw.
Wymieszaj seler, marchew, paprykę i zieloną cebulę – dodaj majonez wymieszany z przyprawami
Bezpośrednio przed podaniem popcorn połącz z pozostałymi składnikami – wymieszaj delikatnie
Podawaj na liściach sałaty. Całość posyp serem.


Chrupiący popcorn z migdałami i karmelem

Składniki:

  • 2 opakowania popcornu HELIO Natura
  • 2 szklanki całych migdałów
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki syropu kukurydzianego
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 225 stopni.
Spryskaj papier do pieczenia tłuszczem w sprayu.
Wymieszaj popcorn i migdały w dużym naczyniu.
Wymieszaj brązowy cukier, masło i syrop kukurydziany w rondelku. Rozpuść cukier podgrzewając na niewielkim ogniu. Po rozpuszczeniu się cukru, zwiększ ogień i gotuj przez 5 minut.
Zdejmij z ognia, wymieszaj z wanilią, ekstraktem z migdałów oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj do popcornu i migdałów.
Rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia – piecz 60 minut w nagrzanym piekarniku. Po ostygnięciu pokrój na wybrany kształt.
Smacznego!