tło tło

Wielkanoc tuż, tuż

Wielkanoc tuż, tuż

Wielki tydzień trwa, w domach już unosi się aromat tradycyjnych mazurków i babek. Dzieci już nie mogą doczekać się własnoręcznego kolorowania pisanek i przygotowywania świątecznych koszyczków do święcenia. Ze zbliżającej się wielkimi krokami Wielkiej Nocy cieszą się wszyscy domownicy. Każdy czuje atmosferę rodzinnych świąt. Zdążyłeś już ze wszystkimi wypiekami?

Obowiązkowymi elementami nadchodzących świąt są jajka, wędliny oraz ciasta. Jajka mogą być różnokolorowe, ręcznie malowane czy barwione tradycyjnie - na przykład liśćmi z cebuli. Jeżeli masz jeszcze czas, spróbuj zrobić swoje własne, wyjątkowe kraszanki. Do ich wykonania wystarczy nożyk, igła - którymi nadasz wzór, oraz Twoja wyobraźnia.

Święta Wielkiej Nocy powinny być radosne, smaczne i kolorowe. To czas spotkań z najbliższymi i wielogodzinnych biesiad. Warto pamiętać, aby na świątecznym stole znalazły się zdrowe potrawy. Jeżeli jeszcze nie masz pomysłu na słodkie wypieki, poniżej przedstawiamy dwa szybkie przepisy na tradycyjny mazurek oraz babkę.

Mazurek wielkanocny

Wbrew pozorom to szybkie i mało skomplikowane w przygotowaniu ciasto. Jeżeli jeszcze nie miałeś czasu się zastanowić nad jego przygotowanie podpowiadamy - wystarczy gotowe ciasto francuskie, gotowa masa do ciasta od HELIO w Twoim ulubionym smaku oraz bakalie od HELIO. Wykorzystaj na przykład masę krówkową o smaku czekoladowym. Dekoracje wykonaj z bakalii, na przykład orzechów włoskich, możesz także wykorzystać polewę do ciast, z której możesz na przykład wykonać napis: Wesołego Alleluja! Do ciemnej, czekoladowej masy do ciasta, polecamy polewę i dekorację białą od HELIO. Skorzystaj z naszego video przepisu na mazurka:

Babka wielkanocna

Drugim obowiązkowym ciastem wielkanocnym jest oczywiście babka. Do jej wykonania także (poza podstawowymi składnikami: mąka, białka, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenie) wystarczy gotowa masa do ciasta od HELIO - na przykład masa orzechowa. Dla urozmaicenia smaku warto dodać do babki orzechy włoskie, migdały lub mix keksowy. Szczegółowy przepis na babkę wielkanocną znajdziesz tutaj: 

Zdrowe i smaczne suszone przekąski

Po dwóch świątecznych dniach biesiadowania, wbrew pozorom możemy być zmęczeni czuć się ociężali i zbytnio nasyceni. Warto wtedy pamiętać o naturalnych owocach suszonych, które są zdrową i smaczną przekąską. Śliwki suszone, przykładowo śliwki kalifornijskie z serii HELIO Natura wspomagają prawidłową pracę jelit, tym samym wspierając proces trawienia. Dobrze jest pamiętać o tej przekąsce po świątecznym obiedzie, gdyż śliwki suszone dzięki zawartości miedzi i ryboflawiny pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego w organizmie.

Możesz także wypróbować inne bakalie HELIO na przykład suszone figi. Spożywane regularnie mogą przyczynić się do obniżenia tzw. złego cholesterolu we krwi. Figi suszone dzięki zawartości błonnika (12,9g/100g) wspomagają pracę układu trawiennego. Jak wiadomo w czasie świąt będzie on nadmiernie obciążony, nikt nie będzie chciał sobie odmówić spróbowania wszystkich pięknie wyglądających wielkanocnych potraw. Wysoka zawartość błonnika (34g/100g) jest także w żurawinie suszonej bez cukru. A dzięki temu, że ma piękny i soczysty kolor z pewnością sprawdzi się jako dodatek do świątecznego stołu.

Śliwki kalifornijskie, masa krówkowa - babka wielkanocna