tło tło

Wakacyjne sałatki HELIO

Wakacyjne sałatki HELIO

Wakacje to doskonały czas na… lekkie i proste, pełne witamin dania, dlatego przygotowaliśmy dla Was 3 wyjątkowe przepisy na oryginalne sałatki z bakaliami HELIO w roli głównej, dzięki którym poczujecie prawdziwy smak lata!

 

WŁOSKA SAŁATKA Z ORZECHAMI HELIO

SKŁADNIKI:

4 łodygi selera naciowego

2 jabłka

średni ogórek wężowy

10 dag sera typu lazur złocisty

10 dag Orzechów włoskich HELIO

10 dag Mixu sałatkowego Italia HELIO

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki miodu akacjowego

8 łyżek oleju z pestek winogron lub słonecznikowego

pieprz, sól

 

PRZYGOTOWANIE:

Opłukane łodygi selera kroimy w plasterki, a umyte jabłka- na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Umyty i nieobrany ogórek- kroimy w średnią kostkę, ser- również w średniej wielkości kostkę. W kolejnym kroku- Orzechy włoskie oraz Mix sałatkowy HELIO delikatnie prażymy na suchej patelni. Składniki sałatki mieszamy w misce i przygotowujemy sos- olej, sok z cytryny i miód dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę.

salatka_wloska  

SAŁATKA Z OWOCAMI GOLDENBERRY HELIO NATURA

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie rukoli

35 dag wędzonej piersi z kurczaka

2 małe czerwone cebulki

świeży ogórek

pęczek rzodkiewek

2 opakowania Goldenberry HELIO Natura

6 łyżek oliwy

2 łyżki soku z cytryny

mała łyżeczka miodu

3 łyżki przegotowanej wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Wodę mieszamy z sokiem z cytryny, miodem, szczyptą soli i pieprzu, następnie dodajemy oliwę. Cebulę obieramy, myjemy rzodkiewkę, ogórek i rukolę. Na półmisek wykładamy rukolę, kawałki wędzonej piersi z kurczaka i dodajemy pokrojone w plasterki warzywa. Sałatkę posypujemy owocami suszonymi Goldenberry HELIO Natura i polewamy przyrządzonym wcześniej sosem.

  salatka3

 

SAŁATKA Z KULKAMI SEROWO- BAKALIOWYMI

 

SKŁADNIKI:

25 dag tłustego twarogu

łyżka naturalnego jogurtu

½ opakowania Berberysu suszonego HELIO Natura

1 opakowanie Orzechów włoskich HELIO

1 opakowanie Pestek dyni HELIO

1 opakowanie Słonecznika łuskanego HELIO

15 dag świeżych liści szpinaku

2 gruszki

1 opakowanie Fig suszonych HELIO Natura

1 opakowanie Goldenberry HELIO Natura

¼ szklanki oliwy z oliwek

łyżka sosu sojowego

pieprz, sól

 

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg ugniatamy z jogurtem, szczyptą soli i pieprzu, następnie łączymy z Berberysem suszonym HELIO Natura oraz połową posiekanych Orzechów włoskich HELIO. Formujemy kulki i obtaczamy je w lekko rozdrobnionych Pestkach dyni i Pestkach słonecznika HELIO. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Opłukane i osuszone liście szpinaku układamy na półmisku, dodajemy ćwiartki gruszek oraz przygotowane wcześniej kulki serowe. Następnie posypujemy resztą uprażonych Orzechów HELIO, owocami suszonymi Goldenberry HELIO Natura i pokrojonymi w duże kawałki- Figami HELIO Natura. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z oliwy, sosu sojowego z dodatkiem pieprzu.

 

salatka2  

Życzymy smacznego i udanych wakacji :-)

HELIO

 

Przepisy pochodzą z Kalendarzy Kulinarnych Poradnika Domowego z lat 2015, 2016, 2017, przygotowywanych we współpracy z HELIO.