tło tło

Przekąski na sylwestrową domówkę

Przekąski na sylwestrową domówkę

Sylwester tuż tuż. Sposobów na spędzenie tej ostatniej nocy w roku jest mnóstwo, a jednym z najpopularniejszych jest zorganizowanie domówki i zaproszenie znajomych. Domówka to świetna okazja nie tylko do świętowania ze znajomymi, ale też wspólnego posiłku. Zamiast niezdrowych przekąsek, warto zaserwować coś, czym pozytywnie zaskoczymy swoich gości, a i nasz organizm będzie nam wdzięczny.

 

Bakaliowe pralinki

To opcja dla osób gustujących w słodyczach - tym razem niebanalnych, bowiem zgodnych z panującą modą na domowe wypieki na bazie naturalnie słodkich bakalii.

 

Pralinki

 Składniki:

- 100 g daktyli suszonych HELIO

- 100 g orzechów laskowych HELIO

- 5 łyżeczek masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO

- wiórki kokosowe HELIO

Przygotowanie:
Daktyle moczymy w gorącej wodzie. Orzechy laskowe mielimy na mąkę. Dorzucamy daktyle (wcześniej odlewamy z nich wodę) i masę orzechową z kawałkami orzeszków. Wszystko razem rozdrabniamy, mieszamy (blendujemy/ miksujemy) i formujemy kulki. Uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

 

 

Koktajl marchewkowy z orzechami, rodzynkami i suszoną żurawiną

Taki koktajl jest zarówno zdrowy jak i bardzo sycący. Jeśli chcemy go posłodzić użyjmy do tego miodu.

 

Smoothie

 Składniki:

- 2 marchewki

- 200 ml jogurtu naturalnego

- 20 g żurawiny suszonej HELIO Natura

- 20 g rodzynek HELIO

- 20 g orzechów włoskich HELIO

- cynamon

Przygotowanie:

Marchewki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Utarte marchewki przekładamy do miksera (blendera) i zalewamy jogurtem. Dodajemy suszoną żurawinę (o obniżonej zawartości cukru i wzbogaconej błonnikiem) i cynamon do smaku i miksujemy. Przelewamy do szklanek, na wierzch układamy orzechy i dekorujemy rodzynkami.

 

 

Włoska sałatka z orzechami

Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste, a z pewnością zachwyci ono naszych gości śródziemnomorską pozytywną aurą.

 

Sałatka

Składniki:

- 100 g orzechów włoskich HELIO

Mix sałatkowy Italia z orzechami pinii HELIO

- po 150 g rukoli i sałaty lub ulubionego mixu sałat

- 100 g sera gorgonzola

- oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Umytą mieszankę sałatę układamy na półmisku. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonego w kostkę sera oraz posypujemy bakaliami. W zależności od upodobań można dodać połówki pomidorów koktajlowych i doprawić pieprzem. Całość skropić oliwą.