tło tło

PESTKI DYNI – jesienne skarby natury

PESTKI DYNI – jesienne skarby natury

Jesienią króluje jej wysokość dynia, która zachwyca kolorem, wielkością, różnorodnością i smakiem. Jest dynia piżmowa, zwyczajna, muskat, makaronowa, dynia francuska czy Hokkaido… a wszystkie jej odmiany są pełne cennych wartości odżywczych, zwłaszcza ukryte w jej wnętrzu nasiona. Sprawdź jakie prozdrowotne działanie mają EKO Pestki dyni HELIO Natura i korzystaj w pełni z jesiennych skarbów natury!

 

PESTKI DYNI – MOC ZDROWIA

Największą zaletą dyni i jej nasion jest bogactwo minerałów – magnezu, fosforu, miedzi, potasu, żelaza i… cynku, który w sezonie jesiennym odgrywa ważną rolę w codziennej diecie, gdyż wzmacnia nasz układ immunologiczny. Pestki dyni HELIO Natura zawierają także witaminy z grupy B – tiaminę i ryboflawinę, które w połączeniu z minerałami - dbają o układ nerwowy i prawidłowy metabolizm energetyczny. Ponadto, nasiona dyni są dobrym źródłem witaminy E, chroniącej nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, a także dostarczają białka i błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i pomaga oczyścić organizm ze złogów i toksyn.

 

PESTKI DYNI HELIO NATURA W JESIENNYM MENU

Sezon na dynię nie może obejść się bez pysznej, rozgrzewającej zupy – krem naturalnie w duecie z delikatnie prażonymi Pestkami dyni HELIO Natura…

 

PRZEPIS NR 1: JESIENNA ZUPA - KREM Z PESTKAMI DYNI*

Składniki: 1 kg dyni oczyszczonej, 2 czerwone papryki, 4 duże ząbki czosnku, 5-cm kawałek imbiru, 7 szklanek wody lub wywaru z jarzyn, sól, pieprz, ½ opakowania Pestek dyni HELIO Natura, ½ opakowania Mixu sałatkowego Italia HELIO, ½ łyżeczki curry, ¼ łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu cayenne, śmietana 12% do podania

Przygotowanie: Papryki upiec w rozgrzanym piekarniku, przełożyć do woreczka foliowego, a po 20 minutach- obrać ze skóry i oczyścić z pestek. Następnie, pokrojoną w kostkę dynię przesmażyć na kilku łyżkach oleju, dodać obrany i pokrojony czosnek oraz imbir, zalać wodą lub wywarem. Gotować pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Dodać upieczoną paprykę, całość zmiksować. W kolejnym kroku- zupę doprawić  do smaku solą i pieprzem, a na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać Pestki dyni HELIO Natura i Mix sałatkowy, kurkumę, curry, ostrą paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zupę rozlać do miseczek, udekorować kleksem śmietany, posypać sporą ilością prażonych Pestek HELIO Natura.

  krem z pestkami dyni HELIO_poradnik domowy

*Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego 2018, przygotowanego przez „Poradnik domowy“ we współpracy z HELIO

 

Delikatnie podprażone, chrupiące Pestki HELIO Natura idealnie pasują do każdej zupy – krem, zwłaszcza jarzynowej, ale też doskonale komponują się z jesiennymi surówkami i sałatkami…

 

PRZEPIS NR 2: JESIENNA SAŁATKA Z CHRUPIĄCYMI PESTKAMI DYNI

Składniki: 1-2 garście rukoli, 2 ugotowane buraki, 150 g sera feta, Pestki dyni HELIO Natura, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie: Pestki dyni HELIO Natura prażymy na suchej patelni, ugotowane buraki obieramy ze skórki i kroimy. Na talerzu układamy umyte i osuszone liście rukoli, pokrojone buraki i ser feta. Całość polewamy oliwą z oliwek z dodatkiem soku z cytryny, następnie doprawiamy solą i pieprzem.

  sałatka PEstki Dyni

 

Pestki dyni HELIO Natura warto dodawać też do koktajli, musli, smoothies, jogurtów czy owsianek. Pestkami dyni można posypywać dipy, musy, hummusy lub przyrządzić  z nich wyśmienite sosy, np. pesto i przeróżne pasty kanapkowe…

 

PRZEPIS NR 3: JESIENNA PASTA Z PESTEK DYNI*

Składniki: 1 opakowanie Pestek dyni HELIO Natura, 1 duży pęczek  bazylii, 3 duże ząbki czosnku, 15 dag naturalnego serka homogenizowanego, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

Przygotowanie: Pestki dyni HELIO Natura zemleć, czosnek zmiksować z liśćmi bazylii oraz serkiem. Następnie doprawić solą, pieprzem i szczyptą papryki.

 

*Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego 2019, przygotowanego przez „Poradnik domowy“ we współpracy z HELIO

 

Jesienią, z Pestek dyni HELIO Natura możemy również wyczarować przeróżne chrupiące, domowe wypieki lub po prostu stworzyć z ich dodatkiem apetyczne dekoracje do ciast…

HELIO_Pestki dyni  

Nasiona dyni to wspaniałe jesienne skarby natury z których warto korzystać w codziennej kuchni! Pestki dyni HELIO Natura mają bowiem szerokie zastosowanie kulinarne i mnóstwo cennych, prozdrowotnych właściwości. Co ważne, nie zawierają żadnych sztucznych dodatków i konserwantów! To EKO nasiona pochodzące z certyfikowanego rolnictwa ekologicznego (certyfikat AGRO BIO TEST), dlatego będą też naturalnie świetną przekąską do podgryzania i pochrupania podczas chłodnych, jesiennych wieczorów przed TV.