tło tło

  Pączki na Tłusty Czwartek

Pączki na Tłusty Czwartek

Karnawał prawie już za nami, ale pozostało jeszcze kilka radosnych akcentów tego radosnego okresu. Jednym z nich jest Tłusty Czwartek, który od lat kojarzony z pączkami i faworkami jest dosłownie najsłodszym dniem w roku.

Krótka historia Tłustego Czwartku

Koniec karnawału oznaczał potrzebę najedzenia się na zapas, ponieważ czekano na 40-dniowy post. Dawniej mówiło się, że „trzeba zjeść tyle boczku i słoniny ile razy kot ruszy ogonem”.

Pączki jakie znamy obecnie, czyli z delikatnego drożdżowego ciasta z różnymi nadzieniami pojawiły się na przełomie XVII i XVIII wieku. Było to związane z rozwojem cukiernictwa w dużych miastach. Wiejskie pączki była bardzo twarde – mawiano nawet, że „można nimi oko podbić”. Ciekawostką jest fakt, dawniej pączki nadziewano również słoniną.

Pączki z masą krówkową

  • 250 g mąki
  • 10 g drożdży rozpuszczonych w 2 łyżkach mleka
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • masa krówkowa HELIO (np. kajmakowa)


Wszystkie składniki mieszamy – wyrabiamy ciasto.
Pozostawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia – na ok. godzinę.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na części i delikatnie rozpłaszczamy. Wyrównujemy.
Na każdy kawałek ciasta wykładamy masę krówkową HELIO i zawijamy formując kształt pączka.
Odstawiamy na kolejne 30 minut.
W głębokim garnku rozgrzewamy olej.
Pączki smażymy z 2 stron do uzyskania złocistego koloru.
Odsączamy pączki, delikatnie suszymy ręcznikiem papierowym i dekorujemy według uznania lukrem, cukrem pudrem, skórka pomarańczową.

Pączki z orzechami

Składniki na ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 120 g
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki spirytusu lub


Nadzienie:


Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
  • Do smażenia: olej lub smalec

pączki_HELIO

Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i cały czas ucieramy. Do masy z utartych jajek i margaryny dodajemy przesianą mąkę, sól, alkohol oraz rozpuszczone w zimnym mleku drożdże. Ciasto zagniatamy kilka minut.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypujemy sporą ilością mąki i delikatnie rozciągamy na niej ciasto na placek do około 2 cm grubości. Wycinamy krążki (np. szklanką) z których formujemy pączki i zostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte pączki smażymy na złoty kolor w gorącym oleju lub smalcu. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym.

Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem oraz gotujemy na nim budyń. Do gorącego budyniu dodajemy zmielone orzechy – mieszamy i studzimy.

Przy pomocy rękawa cukierniczego pączki nadziewamy budyniem z orzechami

Cukier puder ucieramy na lukier z sokiem cytrynowym. Polewamy pączki. Czekamy do zastygnięcia lukru.

Smacznego!