Ciasto na naleśniki jest proste i szybkie. To danie kojarzące nam się z dzieciństwem lubi każdy z nas. I każdy zna jakiś przepis na naleśniki. Naleśniki mogą być słodkie, słone, cienkie, puszyste, a nawet bez mleka, jajek, glutenu… Wersji jest bez liku.
Jeśli chodzi o nadzienie, każdy ma swoje ulubione. Placki możemy jeść na słodko (z owocami, dżemem, nugatem) i na słono (z wytrawnym mięsnym lub warzywnym farszem). Mogą stanowić pyszny deser i pełnowartościowe danie obiadowe. Czy w ogóle trzeba kogoś przekonywać do naleśników?
Dzisiaj zaproponujemy Wam wersje „na bogato” z bakaliami. Smaczne, efektowne w wyglądzie i rozpływają się w ustach.
Królewskie naleśniki
Składniki na nadzienie:
Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości wody – dodać rum. Namoczone rodzynki dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Na usmażone naleśniki nakładać około jedną łyżkę nadzienia, a następnie zwijać je.
Polewa
Polewę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Przed polaniem polewą nadziane naleśniki obsmażyć na złoty kolor. Podawać z gałką ulubionych lodów.
Kokosowo – migdałowy obłok
Składniki:
Nadzienie:
Z podanych składników przygotuj gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Usmaż. Migdały zblanszuj i obierz ze skórki. Następnie przełóż do blendera razem z mlekiem kokosowymi i zmiksuj. Dodaj twaróg, żółtko i cukier i ponownie zmiksuj. Naleśniki smaruj serkiem i zwijaj w ruloniki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Naleśniki z masa krówkową
Składniki:
Ciasto naleśnikowe 12 dużych sztuk:
Ponadto:
Nadzienie:
Po usmażeniu naleśników rozsmaruj nich masę krówkową. Zwiń w ruloniki. Możesz je polać zmiksowanymi truskawkami wymieszanymi z jogurtem greckim. Na ciepło są najlepsze.
Smacznego!
Dobrze wszystkim znane rodzynki zabiorą na w podróż niemalże dookoła świata.
Karnawał prawie już za nami, ale pozostało jeszcze kilka radosnych akcentów tego radosnego okresu. Jednym z nich jest Tłusty Czwartek, który od lat kojarzony z pączkami i faworkami jest dosłownie najsłodszym dniem w roku.
Pomysł na pyszne ciasta, które swoim wyglądem i smakiem powalą na kolana zaproszonych na imprezę gości. Ciekawe połączenie słodkości i słonych orzeszków ziemnych.
Okres wakacji to czas na który czekamy cały rok. Letnie wojaże, poznawanie nowych kultur, nowych ludzi, a przede wszystkim odkrywanie nowych kulinarnych doznań.