tło tło

Naleśników czar

Naleśników czar

Ciasto na naleśniki jest proste i szybkie. To danie kojarzące nam się z dzieciństwem lubi każdy z nas. I każdy zna jakiś przepis na naleśniki. Naleśniki mogą być słodkie, słone, cienkie, puszyste, a nawet bez mleka, jajek, glutenu… Wersji jest bez liku.

Jeśli chodzi o nadzienie, każdy ma swoje ulubione. Placki możemy jeść na słodko (z owocami, dżemem, nugatem) i na słono (z wytrawnym mięsnym lub warzywnym farszem). Mogą stanowić pyszny deser i pełnowartościowe danie obiadowe. Czy w ogóle trzeba kogoś przekonywać do naleśników?

Dzisiaj zaproponujemy Wam wersje „na bogato” z bakaliami. Smaczne, efektowne w wyglądzie i rozpływają się w ustach.

Królewskie naleśniki

Składniki na nadzienie:


Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości wody – dodać rum. Namoczone rodzynki dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Na usmażone naleśniki nakładać około jedną łyżkę nadzienia, a następnie zwijać je.

Polewa


Polewę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Przed polaniem polewą nadziane naleśniki obsmażyć na złoty kolor. Podawać z gałką ulubionych lodów.

 

Kokosowo – migdałowy obłok

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 250 ml wody mineralnej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju


Nadzienie:

  • 250 g twarogu
  • 70 g migdałów HELIO GOLD
  • 2 łyżki wiórków kokosowych HELIO
  • żółtko
  • cukier do smaku


Z podanych składników przygotuj gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Usmaż. Migdały zblanszuj i obierz ze skórki. Następnie przełóż do blendera razem z mlekiem kokosowymi i zmiksuj. Dodaj twaróg, żółtko i cukier i ponownie zmiksuj. Naleśniki smaruj serkiem i zwijaj w ruloniki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Naleśniki z masa krówkową

Składniki:

Ciasto naleśnikowe 12 dużych sztuk:

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • ½ litra mleka
  • szczypta soli


Ponadto:

  • olej lub smalec do smażenia


Nadzienie:


Po usmażeniu naleśników rozsmaruj nich masę krówkową. Zwiń w ruloniki. Możesz je polać zmiksowanymi truskawkami wymieszanymi z jogurtem greckim. Na ciepło są najlepsze.

Smacznego!

nalesniki_HELIO