tło tło

Masa wielkanocnych inspiracji HELIO

Masa wielkanocnych inspiracji HELIO

Jesteście nowocześni czy tradycyjni? Zobaczcie #MASAinspiracjizHELIO na super świąteczne ciacha – zarówno babkę od babci, jak i nowoczesne wydanie sernika bez pieczenia. #zostańciewdomu i przygotujcie razem z HELIO pyszne wielkanocne wypieki!

Dziś święta są w Twoich rękach, więc tym bardziej spraw radość sobie i bliskim – HELIO nadchodzi z pomocą! Wystarczy naturalnie smaczna, gotowa masa krówkowa HELIO w ulubionym smaku i nasze sprawdzone przepisy, dzięki którym święta będą pełne tradycyjnych, jak i zupełnie nowych smaków! ;-)

 

Szybka babka

 

Szybka i… łatwa w przygotowaniu, bo z masą krówkową HELIO! ;-) Zobaczcie nasz wideo przepis na babkę w nowoczesnym wydaniu z dodatkiem mix’u keksowego HELIO!

 

 

Kukułkowa baba drożdżowa

 

Jeśli macie ochotę na babkę w tradycyjnej odsłonie, wypróbujcie przepis HELIO i Poradnika Domowego na babę z masą krówkową kukułka HELIO – w sam raz na świąteczny stół!

 

Składniki:

3,5 szklanki mąki

10 dag masła

2 łyżki cukru brązowego

4 dag drożdży

½ szklanki mleka

2 jajka

szczypta soli i kurkumy

masło i mąka do formy

masa krówkowa kukułka HELIO

1 opakowanie mieszanki keksowej HELIO

1 opakowanie skórki pomarańczowej HELIO

 

Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i kurkumy, masło, posiekaj. Letnie mleko wymieszaj z drożdżami i jajkami, następnie dodaj do mąki. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.

W kolejnym kroku ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 0,5 cm, posmaruj masą krówkową HELIO, posyp skórką pomarańczową i mieszanką keksową HELIO, następnie zwiń w roladę i pokrój w plastry grubości 3-4 cm. Kawałki ciasta ułóż w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremce do baby. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C z włączonym termoobiegiem. Foremkę wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut, następnie nożem delikatnie poluzuj ciasto w foremce i wyjmij na kratkę do studzenia.  

  calosc helio 1-116

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017,

przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

Sernik bez pieczenia HELIO

 

Podczas świąt na wielkanocnym stole nie może także zabraknąć sernika! Dzięki gotowej masie krówkowej HELIO możecie przygotować świąteczne ciacho w nowoczesnej odsłonie, bo bez pieczenia - zobaczcie sami!

 

 

Sernik z masą krówkową HELIO

 

Dla fanów sernika i… masy krówkowej HELIO :-) polecamy też przepis w wersji tradycyjnej - z dodatkiem pysznych i zdrowych bakalii HELIO!

 

Składniki:

Masa krówkowa HELIO

1 opakowanie herbatników 150 g

1 kg mielonego twarogu

250 g mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier wanilinowy

250 g cukru

6 jajek

1 opakowanie Rodzynek HELIO Natura

1/2 opakowania Jagód goji suszonych HELIO

łyżeczka mąki

2 łyżki Skórki pomarańczowej HELIO

2 łyżki Migdałów siekanych HELIO

2 łyżki Płatków migdałowych HELIO

 

Przygotowanie: Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami, a piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. W dużej misce umieść twaróg, mascarpone, kremówkę, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, połowę cukru i żółtka, delikatnie wymieszaj. Rodzynki i jagody goji HELIO obtocz w mące, dodaj do masy serowej, krótko wymieszaj. Białka ubij do białości, potem dalej ubijaj, dodając pozostały cukier. Połowę sztywnej piany z białek dodaj do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj, potem całość ostrożnie połącz z pozostałą pianą. Masę twarogową wyłóż na herbatniki, wstaw do piekarnika, piecz mniej więcej godzinę. Sernik przestudź. Jeszcze ciepły posmaruj grubą warstwą masy krówkowej HELIO. Udekoruj skórką pomarańczową i migdałami HELIO.

sernik HELIO Poradnik DOmowy 2020  

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2020,

przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

 

Planując zakupy pamiętaj, że ciacha z masą HELIO to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc! Jeżeli kupisz więcej – nie zmarnują się. Masy HELIO mają długi termin przydatności, a ich smakiem możemy zachwycać się także na co dzień, dlatego koniecznie zajrzycie na nasz kanał HELIO – Bakaliowe Klimaty z masą inspirujących przepisów na desery i słodkości, które umilą codzienność! :-)