tło tło

Jedno wielkie mniaaaam!

Jedno wielkie mniaaaam!

Są takie ciasta przy których nawet osoby będące na diecie nie są w stanie przejść obojętnie. Wyglądają obłędnie, smakują obłędnie, a przepis zaczyna nagle „robić furorę” wśród znajomych i przyjaciół. Takim niezwykłym ciastem jest domowy snickers. Snickers to ciasto inspirowane słynnym, powszechnie lubianym batonikiem. To nic innego, jak płaty ciasta miodowego przełożone kremami budyniowymi i kajmakiem, okraszone zazwyczaj karmelizowanymi orzechami, migdałami, a czasem rodzynkami. Dla odmiany możecie użyć w przepisach orzeszków solonych – słodycz ciasta zostanie wówczas lekko złamana posmakiem soli, a to może być hitowe rozwiązanie.

Snickers to zawsze elegancki wypiek, który świetnie wygląda, a podany z kulką lodów w ulubionym smaku (polecamy chałwowe) jest zawsze bezapelacyjną gwiazdą na przyjęciach i spotkaniach.

Snickers klasyczny

Składniki:

Ciasto:

  • ok.600 g mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli


Warstwa orzechowa:


Krem budyniowy: przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka aby krem był gęsty.

 

Dodatkowo:

puszka masy krówkowej HELIO w ulubionym smaku
polewa i dekoracja HELIO


1.Warstwa orzechowa: W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać powoli miód. Po chwili dodać posiekane orzechy. Chwilę gotować, po czym pozostawić do ostudzenia.

Ciasto: Mąkę przesiać wraz z sodą, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, miód – zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki do ciasta, podsypać mąką i przełożyć na papier do pieczenia.

Dwa blaty piec przez ok.15 -20 minut w temperaturze ok. 180 ˚C. Na trzeci blat nałożyć warstwę orzechową i piec kilka minut dłużej od pozostałych blatów.

Krem budyniowy: przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia.
Pierwszy blat posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugim blatem. Na niego wyłożyć masę krówkową. Na koniec wyłożyć blat z warstwą orzechową.

Polać ciasto roztopioną polewą i dekoracja HELIO
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 dobę. Im bardziej będzie schłodzone tym lepiej smakuje i kroi się je z łatwością


Snickers bez pieczenia

Składniki masa :

  • 1 szklanka mąki (najlepiej kukurydzianej),
  • szklanka cukru pudru,
  • 5 szklanek mleka,
  • 1 olejek do pieczenia (ulubiony aromat),
  • szczypta soli,
  • puszka masy krówkowej HELIO
  • polewa i dekoracja HELIO.


Składniki polewa :

  • 100g czekolady polewy i dekoracji HELIO,
  • 6 – 8 łyżek śmietany kremówki,
  • 1/2 puszki masy krówkowej HELIO.
  • 2 opakowania herbatników,


Przygotowanie : Do rondelka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź mleko do wrzenia. Resztę mleka przelej do garnuszka. Dodaj kilka kropel olejku do pieczenia, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie i wlej do gotującego się mleka. Gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje cały czas powoli mieszając składniki. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp połamaną czekoladę i wymieszaj składniki. Do drugiej części wlej masę krówkową.

Przygotowanie polewy krówkowej : lekko podgrzej masę krówkową.

Przygotowanie polewy czekoladowej : Do garnuszka wlej śmietanę i podgrzej. Wrzuć pastylki polewy i dekoracji HELIO – wymieszaj wszystkie składniki. Obie polewy odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Przygotowanie ciasta : Formę typu „keksówka” wyłóż folią. Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę. Przykryj kolejną warstwą herbatników i posmaruj masą orzechową. Czynność powtarzaj do wyczerpania całej masy. Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp dowolnymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Wyśmienicie smakuje z gorącą, mocną kawą.

snickers_HELIO