tło tło

Bakaliowy twaróg

Bakaliowy twaróg

Proces przygotowania twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu.

W niektórych regionach Polski (woj. łódzkie, mazowieckie) ser tego typu określany jest nazwą: ser biały, twaróg natomiast jest produktem, który powstaje po dodaniu do sera białego śmietany i ewentualnie dodatków smakowych typu warzywo lub owoce suszone.

Twaróg zawiera magnez, potas, cynk a także witaminy A, D, z grupy B a także E. Mało osób wie, że nasz grudkowaty ser biały jest unikatem w Europie. Praktycznie na zachodzie biały ser to najczęściej mocno przetarta, nieco wodnista masa. Dlatego najczęściej obcokrajowcy są oczarowani domowym, polskim sernikiem.
Dzisiaj proponujemy Wam biały twaróg na niebanalny sposób. Z bakaliami. Na śniadanie, na podwieczorek, na „niewielki głód”. Zawsze świeży i domowy. Po prostu pyszny! ;-) .

Śniadaniowe conieco

Składniki:


Twaróg wymieszaj z jogurtem i miodem. Ziarna upraż na suchej patelni dodaj do twarogu. Wymieszaj. Na koniec posyp żurawiną.

twaróg_rodzynki_HELIO_Natura

Rumki

Składniki:


Twaróg zmielić na gładko. Kakao zalać 2 łyżkami wrzątku, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Rodzynki zalać rumem i odstawić do spęcznienia. Posiekać drobno orzechy, migdały i czekoladę. Twarożek doprawić do smaku słodzikiem oraz rozrzedzić jogurtem naturalnym. Dodać zaparzone kakao, posiekane bakalie i rodzynki osączone z rumu. Wymieszać na jednolitą masę i doprawić niewielką ilością rumu z moczenia rodzynek. Przed podaniem schłodzić.

Ryż na mleku z twarożkiem i bakaliami

Składniki:


Zagotować mleko. Dodać do niego wszystkie składniki prócz twarogu. Gotować około 15 minut, co chwilę przemieszać. Ryż ostudzić i wymieszać z twarogiem.

Smacznego!