tło tło

3 Przepisy HELIO na lody dla wakacyjnej ochłody!

3 Przepisy HELIO na lody dla wakacyjnej ochłody!

W upalne dni lata przyda nam się odrobina ochłody! Truskawkowe, bakaliowe, żurawinowe, krówkowe… Lody powinny być naturalne, kolorowe i smaczne, dlatego zobaczcie propozycje HELIO na pyszne, wakacyjne lodowe desery, które będą prawdziwą ucztą dla podniebienia!

 

LODY BAKALIOWO- TRUSKAWKOWE

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie Polewy i dekoracji białej HELIO

1 opakowanie Polewy i dekoracji mlecznej HELIO

½ opakowania Mieszanki keksowej HELIO

1 opakowanie Jagód goji suszonych HELIO

1 opakowanie Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura

½ opakowania Żurawiny suszonej HELIO Natura

½ opakowania Moreli suszonych HELIO Natura

½ opakowania Orzechów nerkowca HELIO

40 dag truskawek

20 dag naturalnego jogurtu

20 dag mascarpone

2-3 łyżki płynnego miodu

 

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki miksujemy z jogurtem, mascarpone i miodem, dodajemy posiekaną Mieszankę keksową oraz Jagody goji suszone HELIO. Następnie masę przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny. Co 30 minut mieszamy łyżką, przekładamy do foremek, wkładamy patyczki i zamrażamy na kolejne kilka godzin. Polewę i dekorację białą HELIO rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, łączymy z pokrojonymi Morelami suszonymi, Orzechami nerkowca, Żurawiną suszoną i połową Pistacji prażonych HELIO Natura. Przelewamy do płaskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy. Następnie Polewę i dekorację mleczną HELIO rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lody delikatnie wyjmujemy z foremek, zanurzamy końcówki w polewie i posypujemy posiekanymi Pistacjami prażonymi bez soli HELIO Natura.

  Helio_2018

 

DOMOWE LODY Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI:

½ l mleka

8 żółtek

½ laski wanilii

¾ szklanki cukru

szklanka kremówki

10 dag Żurawiny suszonej HELIO Natura

Na koszyczek:

2 opakowania Polewy i dekoracji białej HELIO

Na dekorację:

3 łyżki Płatków migdałowych HELIO

po 2 łyżki Żurawiny suszonej HELIO Natura oraz

Polewy i dekoracji białej HELIO

 

PRZYGOTOWANIE:

Żurawinę suszoną HELIO Natura zalewamy 3 łyżkami wrzątku. Mleko gotujemy z wanilią, a żółtka ucieramy z cukrem, dolewamy gorące mleko i ubijamy na parze, aż masa zgęstnieje. Następnie studzimy, co jakiś czas mieszając, dodajemy ubitą na sztywno kremówkę i odstawiamy na 3 godziny do zamrażarki. Masę miksujemy, dodajemy odsączoną Żurawinę suszoną HELIO Natura i zamrażamy przez 10 godzin. Polewę i dekorację białą rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Miseczki o średnicy 12 cm odwracamy do góry dnem i wykładamy folia aluminiową. Łyżeczką rozprowadzamy na niej gęstniejącą polewę, odstawiamy do lodówki. Zastygłą polewę delikatnie zdejmujemy z miseczek i usuwamy folę. Czekoladowe foremki napełniamy kulkami lodów, posypujemy Żurawiną suszoną HELIO Natura, Płatkami migdałowymi oraz polewamy rozpuszczoną polewą.

   helio2015

 

LODY Z MASĄ KRÓWKOWĄ

 

SKŁADNIKI:

Masa krówkowa HELIO w ulubionym smaku

460 ml mleka 3,2%

740 ml śmietany kremówki 30%- 36%

 

PRZYGOTOWANIE:

Masę krówkową HELIO w ulubionym smaku łączymy z mlekiem i śmietanką. Miksujemy, a następnie wkładamy do zamrażarki - co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksujemy. Lody można dodatkowo posypać bakaliami oraz Polewą i dekoracją HELIO.

Zobaczcie nasz wideoprzepis na lody z Masą krówkową HELIO na kanale HELIO- Bakaliowe Klimaty na Youtube.com

 

 

Przepisy na lody bakaliowo- truskawkowe oraz domowe lody z żurawiną pochodzą z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2015 i 2018, przygotowywanych we współpracy z HELIO.