tło tło

Zdrowe, bo bakaliowe święta z Helio

2017-11-24

Tradycyjny kompot z suszu i domowe ciasto makowe z bakaliami- tego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Sprawdź, z jakich najlepszych składników je przyrządzać i poznaj przepisy na najsmaczniejsze, zdrowe, bo bakaliowe - świąteczne specjały HELIO...

Na początek... trochę historii

Przyrządzanie kompotu z suszu to bardzo stara tradycja. Początkowo był podawany przez naszych przodków tylko w zimowych miesiącach,  a dzięki jego wyjątkowym składnikom, przypisywano napojowi... magiczne właściwości. Zawarte w nim m.in. jabłka miały zapewnić pokój, daktyle - powodzenie, a gruszki były uważane za symbol dobrobytu i długiego życia. Dziś, ten tradycyjny polski napój na stałe wpisał się w wigilijne menu i nie może go zabraknąć na świątecznym stole, tak samo jak... makowca.  Według tradycji chrześcijańskiej, mak - jako roślina zawierająca w makówce tysiące nasion - jest symbolem płodności, urodzaju i spokojnego snu. Mak miał zapewnić domownikom szczęście.

 

WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU

Jakie suszone owoce wybrać do wigilijnego suszu?

Pyszne, mięsiste, pozbawione pestek suszone owoce, takie jak: śliwki, gruszki, jabłka, morele i daktyle - znajdziemy je wszystkie w aromatycznej, najwyższej jakości MIESZANCE KOMPOTOWEJ skomponowanej przez HELIO - znanego producenta bakalii o 25- letniej tradycji. Wyjątkowy smak, ale także walory odżywcze suszonych owoców HELIO sprawią, że przyrządzany na ich bazie aromatyczny kompot będzie idealnym dopełnieniem świątecznego stołu. Dodatkowo, dzięki zawartości cennych suszonych śliwek, ten tradycyjny, zdrowy napój ureguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawi pracę jelit, przez co przyspieszy trawienie ciężkostrawnych - m.in. wigilijnych potraw.

Jak przyrządzić tradycyjny susz wigilijny?

Suszone owoce z mieszanki HELIO należy zalać wrzącą wodą i odstawić na 2- 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. W kolejnym kroku, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Na koniec doprawiamy cukrem, miodem i cynamonem- w zależności od gustu.

 

ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM

Jaką masę wybrać, by ciasto było pyszne, zdrowe, a jednocześnie zapewniało potrawom tradycyjny smak?

Przede wszystkim musi zawierać najlepszego gatunku mak oraz dobrze zbilansowane proporcje bakalii, rodzynek i skórki pomarańczowej. Masa makowa powinna być też odpowiednio słodka, aromatyczna i charakteryzować się optymalnym stopniem wilgotności  oraz  gęstości. Warto więc sięgnąć po MASĘ MAKOWĄ HELIO Z BAKALIAMI, tworzoną zgodnie z tradycyjną recepturą, która nie zawiera konserwantów oraz glutenu (cała linia mas do ciast HELIO sygnowana jest znakiem „Przekreślonego Kłosa“). Ponadto, nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku- jest od razu gotowym nadzieniem do ciasta i to już z dodatkiem bakalii! Dzięki temu, masa makowa HELIO pomoże nam w szybki i prosty sposób przygotować doskonałe, domowe, świąteczne przysmaki, takie jak: makowce, łazanki, kutie czy strucle...

 

Polecamy sprawdzony przepis na świąteczny specjał HELIO: TRADYCYJNA STRUCLA MAKOWA

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Ciasto: 10 łyżek mleka, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 całe jajka + 1 żółtko, 5 dag drożdży, 1 kostka masła lub margaryny, 0,5 kg mąki pszennej

Masa makowa: puszka masy makowej HELIO

Lukier: sok z 1 cytryny, cukier puder (pół szklanki do jednej szklanki w zależności od upodobań)

Dekoracja: skórki pomarańczowe HELIO lub inne bakalie HELIO

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlać letnie mleko i dosypać 4 łyżki cukru oraz 1 cukier waniliowy, następnie wbić 2 całe jajka i 1 żółtko, na końcu wkruszyć 5 dag drożdży. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić przygotowany zaczyn na 10 minut. W kolejnym kroku, należy dodać do zaczynu 1 masło i 0,5 kg mąki pszennej. Zaczyn dokładnie wygnieść i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, następnie masą makową HELIO należy posmarować ciasto i zwinąć jak roladę. Tak przygotowany makowiec wyłożyć na blachę i posmarować  roztrzepanym białkiem, następnie wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Ciasto wystudzić i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem cytrynowym) oraz udekorować skórkami pomarańczowymi HELIO.

Każdy powinien skosztować aromatycznego kompotu z suszonych owoców HELIO oraz pysznej strucli z masą makową HELIO, by poczuć magię świąt! Po więcej inspirujących przepisów- zapraszamy na nasz kanał HELIO- Bakaliowe klimaty na Youtube.com.

 

HELIO ŻYCZY SMACZNYCH, ZDROWYCH & BAKALIOWYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA 

I POLECA SWOJE PRODUKTY DO PRZYRZĄDZANIA WYJATKOWYCH POTRAW

 W TYM MAGICZNYM, RODZINNYM CZASIE!

Poleć znajomemu