Śliwka pełna słońca

2007-02-06

Spółka Helio S.A., dawniej „PH BONA” wprowadziła na rynek śliwkę kalifornijską bez pestek, doskonałą do ciast, wypieków i bezpośredniego spożycia. Przysmak doskonale sprawdzi się w przyrządzaniu potraw mięsnych (swojskie bigosy) oraz wykwintnych przystawek serowych. Pełna słońca, mięsista śliwka jest pakowana do półprzezroczystych opakowań, przez które każdy konsument będzie mógł zobaczyć wielkość, jakość i świeżość produktu. Śliwki Kalifornijskie marki HELIO Słoneczne Owoce® dostępne na rynku w opakowaniach pół kilogramowych.

Helio Śliwki kalifornijskie Kontrolowany proces selekcji i produkcji śliwek pozwolił uzyskać produkty najwyższej klasy. Śliwki Kalifornijskie Helio Słoneczne Owoce® to produkty klasy Premium, do których producent nie dodaje żadnych sztucznych barwników. Śliwka kalifornijska oferowana w kolorowych, foliowych opakowaniach, każdorazowo z wizerunkami apetycznych owoców, utrzymanych w tonacji delikatnego fioletu. Charakterystyczne, mocno czerwone logo marki Helio® (w grece oznacza słońce, energię słońca) sprawi, że konsument z łatwością znajdzie produkt na półce sklepowej.

Suszona śliwka – co w sobie ma?

Suszone śliwki dostarczają przede wszystkim cukrów, błonnika, potasu, magnezu, żelaza i karotenu. Śliwki działają odżywczo oraz regulują pracę przewodu pokarmowego. Śliwki uprawiane z przeznaczeniem do suszenia wywodzą się od jednej odmiany Prunus domestica i jest to grupa Węgierek. Najsmaczniejsze owoce pochodzą z Kalifornii, jako że klimat tego obszaru sprzyja właściwemu dojrzewaniu owoców i osiąganiu wysokich walorów smakowych.

Jednym z najważniejszych składników suszonych śliwek oprócz związków mineralnych, jest błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty. Stwierdzono, że jednoczesne występowanie tych związków aktywuje procesy fizjologiczne odpowiedzialne za właściwą kondycję zdrowotną organizmu. W efekcie suszone śliwki mają korzystny wpływ na regulację metabolizmu glukozy, zapobiegają chorobie wieńcowej i nowotworom oraz obniżają poziom złego cholesterolu.

Dieta odchudzająca- Tak.
Rozsądna i zdrowa
Bogate w błonnik, suszone śliwki ułatwiają spalanie nadmiar tłuszczów pochodzących z pożywienia. Na zawarte w śliwkach pektyny nasz organizm bardzo szybko reaguje uczuciem sytości. Suszone owoce są więc „ratunkiem” dla łasuchów, którzy bezpiecznie mogą podjadać je zamiast czekoladek i ciastek. Dodane do płatków owsianych lub porcji musli wyśmienicie zastąpią śniadania w stylu angielskim (najczęściej smażone jaja plus chleb z sowitą porcją masła), a tym samym wpłyną na szybsze spalanie i perystaltykę jelit.

Suszone śliwki doskonale utrzymują wilgoć, dzięki czemu są nieocenionym składnikiem ciast, mięs oraz sałatek, nadając im pożądaną wilgotność i przedłużając trwałość wypieków. Ich 30% dodatek do potraw pozwala na rezygnacje z około 25% tłuszczu w diecie. Z korzyścią dla zdrowia i smaku.

Na każdym opakowaniu śliwek kalifornijskich marki HELIO® konsument znajdzie informacje o wartości kalorycznej wyrobu, a także kraju pochodzenia egzotycznych rarytasów. Wszystkie suszone owoce oferowane przez spółkę HELIO®, polecamy do bezpośredniego spożycia, jako zdrową alternatywę dla kalorycznych i słodkich „przegryzek” czekoladowych. Suszone owoce są niezastąpione w racjonalniej diecie dorosłych, nastolatków i osób starszych. To wspaniała porcja energii, witamin i składników mineralnych.

Informacje o firmie

HELIO S.A. dawniej „PH Bona” Sp. z o.o. jest polskim przedsiębiorstwem działającym od 1992 r. Obecnie zakłady produkcyjne spółki zlokalizowane są w Wyględach, k. Warszawy, gdzie znajdują się m.in. najnowocześniejsze automaty paczkujące oraz autorska linia do produkcji masy makowej. W 2003 roku Spółka, jako pierwsza firma z branży bakaliowej w Polsce, otrzymała certyfikat jakości HACCP, nadany przez TÜV Rheinland Group. W latach 2005-2006 Helio trzykrotnie uhonorowana została godłami „Laur Konsumenta” w kategoriach „Bakalie” oraz „Dodatki do ciast”.

Dzisiaj Helio S.A. jest czołowym importerem i dystrybutorem bakalii oraz liderem na rynku producentów mas makowych. Poza produktami z maku (mak zmielony, masa makowa, masa makowa z bakaliami i miodem) w ofercie Helio znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane oraz ziarna. Spółka oferuje swoje produkty pod markami: Helio, Słoneczne Owoce, Bona do największych sieci handlowych, hurtowni i sklepów spożywczych. w Polsce, a także zaopatruje pod markami własnymi (tzw. private labels) m.in. Auchan, E.Leclerc, JMD „Biedronka”, Lidl.

Produkty dostępne w handlu tradycyjnym i nowoczesnym na terenie całego kraju.